čtvrtek 4. června 2009

Návštěva finančního úřadu při zakládání firmy (s.r.o.)

Na finanční úřad půjdete v ideálním případě jen jednou, maximálně dvakrát. Každopádně až po tom, co budete mít v ruce výpis z obchodního rejstříku. Při první návštěvě řeknete že chcete zaregistrovat právnickou osobu, paní vám dá formulář na kde vypíšete nacionále a zaškrtáte, k jakým daním se chcete zaregistrovat (hlavně asi daň z příjmu a pak třeba silniční daň, u někoho spotřební daň, u většiny DPH).

Pokud si zaškrtnete DPH, tak dostanete ještě jeden, na první pohled podobný papír, kde kromě základních údajů vyplníte datum, od kdy chcete být plátcem DPH, a ještě několik drobností.

Plátcem DPH se můžete stát nejdříve od následujícího dne, a to v tom případě, pokud si druhý den přijdete osobně vyzvednout rozhodnutí o registraci. Pokud si to necháte poslat poštou, stanete se plátcem třeba až za týden (předpokládám že rozhodnutí nabyde právní moci doručením, ale nejsem si jistý, tento postup jsem nezkoušel).

Na finančním úřadě budou chtít výpis z obchodního rejstříku a smlouvu s bankou o založení účtu. Bez té smlouvy s bankou se obejdou, ale budou skřípat zubama a budete jim muset slíbit, že jim ji dodáte, až ji budete mít.

První návštěva trvá řekněme půl hodiny, pokud nevíte co kam vyplnit a vyptáváte se. Případná druhá návštěva (vyzvednutí rozhodnutí o registraci k DPH) už trvá jen pár minut, jen co podepíšete protokol že jste si převzali rozhodnutí.

Žádné komentáře: