čtvrtek 4. června 2009

Návštěva banky při zakládání firmy (s.r.o.)

Do banky budete muset jít nejméně dvakrát, někdy i třikrát. Poprvé tam půjdete se společenskou smlouvou od notáře a řeknete, že chcete založit účet pro složení základního kapitálů společnosti s ručením omezeným. Umějí to všechny banky kromě mBank, ale pozor, opravdu jen banky. Záložny (např. Fio) to nedělají.

Bankovní úředník (nebo úřednice, samozřejmě), si vaši společenskou smlouvu okopíruje a dá vám vyplnit nějaký ten formulář. Procedura je hodně podobná, jako když si zakládáte soukromý účet. Pokud přinesete základní kapitál v hotovosti a rovnou ho na pokladně na nově založený účet vložíte, tak vám bankéř(ka) hned dá potvrzení o složení základního kapitálu. Účet ale funguje jako běžný bankovní účet, a tak na něj můžete poslat peníze i bezhotovostně z jiného účtu. V tom případě budete muset zaskočit do banky ještě jednou, až peníze na účet dorazí.

Poslední (tzn. druhá anebo třetí) návštěva banky vás čeká, až budete mít v ruce výpis z obchodního rejstříku. Ten bance ukážete a na základě toho banka odblokuje účet. V některých bankách tím pádem ten účet zanikne a bankéř vás okamžitě bude přemlouvat k založení běžného podnikatelského účtu u jejich banky, v některých jiných bankách se přímo už existující účet změní na běžný účet, takže vám i zůstane číslo účtu, na které jste poslali základní kapitál. Peníze samozřejmě můžete vybrat a jít si založit účet do jinam, ale bankéře tím určitě nepotěšíte (mají asi provizi z každého založeného účtu).

Poplatek za účet pro složení kapitálu je vesměs všude podobný, kolem 500,- Kč. Buď je založení, vedení i zrušení zdarma a platí se za vydání potvrzení o složení kapitálu, nebo se platí za založení účtu nebo za zrušení. Ale to je asi fuk, všechny banky jsou lupiči, takže vás oberou tak jako tak.

První návštěva (tam musí jít správce vkladu) bude trvat cca. 20-30 minut, případná návštěva kvůli vyzvednutí potvrzení o složení vkladu (taky správce vkladu) bude záležitostí minuty. Na poslední návštěvu už jde kterýkoliv jednatel anebo více jednatelů, podle toho, co jste si napsali do společenské smlouvy.

Žádné komentáře: