čtvrtek 4. června 2009

Návštěva živnostenského úřadu při zakládání firmy (s.r.o.)

Na živnostenský úřad půjdete dvakrát. Poprvé se společenskou smlouvou od notáře. Dnes už je jedno na jaký, měli by se s vámi bavit kdekoliv a neměli by remcat že pod ně nepatříte.

Ukážete jim společenskou smlouvu, oni si ji okopírují a dají vám vyplnit jednoduchý formulář, kde zaškrtáte, jaké obory činnosti chcete provozovat. Tedy takhle jednoduché je to u volné živnosti. U vázaných, řemeslných a koncesovaných živností musíte prokázat, že máte člověka který umí dělat to co má vaše firma dělat. Za vydání živnosti zaplatíte 1.000 Kč.

Společenskou smlouvu by vám měli vrátit. Nám ji na první pokus nevrátili, a když jsme doma zjistili že nám chybí, volali jsme tam jestli jsme ji tam náhodou nezapomněli, a paní říkala že si ji nechala, že se zapomněla zeptat jestli ji chceme vrátit. Některým lidem prý notář dá čtyři kusy a jeden kus pak lidi nechávají na živnostenském úřadě. Ale když nám notář dal jen tři kusy, tak si ji prý okopíruje a vrátí. Takže druhý den jsem šel na živnostňák znovu.

První návštěva živnostenského úřadu je záležitost na 15 minut, pokud vám stačí volná živnost. Pokud chcete i jinou než volnou, bude asi procedura delší, ale nevím o kolik. Pracovnice vám musí vydat výpis z živnostenského rejstříku, kde nebude vyplněno IČ.

Podruhé půjdete na živnostenský úřad, až budete mít v ruce výpis z obchodního rejstříku. To už pracovnice jen zapíše do živnostenského rejstříku IČ, které přidělil obchodní rejstřík, a vydá vám nový výpis z živnostenského rejstříku, tentokrát už včetně IČ.

Žádné komentáře: