čtvrtek 4. června 2009

Návštěva obchodního soudu při zakládání firmy (s.r.o.)

Na obchodní soud musíte minimálně jednou, obvykle se tam chodí dvakrát. Poprvé tam půjdete, až budete mít všechny papíry (od notáře, banky, živnostenského úřadu, majitele nemovitosti, ...). Na soudu si koupíte 5.000 Kč kolek, nalepíte ho na návrh na zápis, který vám připravil notář, a spolu se všemi papíry ho dáte na podatelnu. Tam je kupodivu úplně jedno, kdo to přinese, když chytíte na nádraží nějakého bezdomovce a ukecáte ho aby za flašku okehy hodil tuhle tlustou obálku na soud, tak je to v pořádku.

Paní na podatelně spočítá, jestli jsou v obálce všechny papíry, které jsou vyjmenované v návrhu na zápis, dá vám razítko na vaši kopii návrhu na zápis, a jdete domů.

Do dvou týdny (v našem případě to bylo do týdne) přijde všem zůčastněným osobám (jednatelům, společníkům) usnesení. Tam bude napsáno, že do obchodního rejstříku bude zapsána tato společnost a vy v ní budete mít takovou a takovou funkci. Pokud se vám to nelíbí (například pokud tam ten bezdomovec, který návrh na soud nesl, napsal něco jiného), tak můžete do 14 dnů podat odvolání, kde vysvětlíte že bezdomovec byl šprýmař a že jste to takto nechtěli. Když se do 14 neodvoláte, je společnost automaticky zapsána do rejstříku.

Pokud je ale všechno tak jak má být, tak je zbytečné čekat 14 dnů, a v tom případě se můžete vzdát práva na odvolání. Takže půjdete na soud podruhé, to usnesení které vám přišlo poštou vezměte raději s sebou. Budete potřebovat jednací čísla, která jsou na něm napsaná, a některé soudy ho prý i chtějí vidět. Když se tohoto práva vzdají všechny osoby, tak už se nemusí na nic čekat a zápis se provede okamžitě.

Na některých krajských soudech vám rovnou dají do ruky ještě teplý výpis z obchodního rejstříku, v jiných krajích vám řeknou že se to v rejstříku objeví během dvou-tří dnů a že si pak máte opatřit výpis z obchodního rejstříku kde chcete, třeba na poště (kdekoliv kde je logo CzechPoint).

První návštěva bude trvat pár minut (jen co úřednice spočítá papíry a dá razítko, nic víc se neřeší), a druhá návštěva zrovna tak (úřednici jen dáte papír "Já, Honza Novák, se vzdávám práva na odvolání proti usnesení číslo F 123456", úřednice jen koukne, jestli tam je to číslo a ani nebude kontrolovat jestli je to není nějaké jiné číslo).

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
pokud se chcete vzdát práva na odvolání, originál usnesení nutně potřebujete vzít si na soud s sebou.Na toto usnesení úřednice vyznačí nabytí právni moci. Bez usnesení jste na soudu zbytečně,byla jsem tam s kopiií a nic jsem nevyřídila. Musela jsem na soud potřetí.
Alena